lördag 26 december 2009

Annandagsintelligens
















Vilsamma juldagar, samt fina och användbara och lagom många julklappar. Hjärnan känns dock som om den består av Janssons frestelse, varför jag kommer att tänka på... intelligenstester.

När jag var en vässad tolvåring gjorde jag tillsammans med en likasinnad kompis frenetiskt uppgifterna i två intelligenstest-böcker, en röd och en grön, som stod i alla bokhyllor på den tiden; jag tror de hette "Är Ni intelligent?" Vi var båda så extremt motiverade att vi uppnådde mycket höga poäng, intelligenskvoter kring 148.

Då jag för ett par år sedan råkade på ett liknande test i en tidning visade sig min IQ vara nånstans kring 70, antagligen för att jag upplevde uppgifterna som poänglösa och började tänka på andra, intressantare saker. "Intelligenstester är nog inte din starka sida men du har säkert många andra trevliga egenskaper" läste jag bredvid mitt resultat.

Efter ett liv där jag, i tur och ordning, fåfängt försökt lära mig måla som Leonardo da Vinci, lära mig ungerska flytande, förstå alla aspekter av Objektsrelationsteorin och varit väldigt sugen på att plugga hindi, har jag äntligen förstått värdet, i MITT liv, av att vila ibland - kanske så fort upptäckarivern förvandlas till hopbiten prestationsstress. Nyfikenhet, vetgirighet och upptäckarlusta är verkligen roliga egenskaper som gör livet rikt. Men aldrig mer tänker jag gå med på att inordna mig i någon annans definition av "intelligens".

Se nu bara på den resoluta musen på bilden ovan. Den har fattat ett och annat. Jag är säker på att den är bra på att sy balklänningar också....

4 kommentarer:

  1. Det du skriver - att du velat lära dig ungerska flytande - gjorde mig nyfiken: vad har du för kopplingar till Ungern?

    SvaraRadera
  2. Låt oss säga att det var av romantiska skäl... kul att du läser blogg under juldagarna förresten...
    Viszlát! (Beszélsz Magyarul? Elfelejtettem majdnem minden szót.)

    SvaraRadera
  3. Szia Inger!
    Igen, beszélek, az anyanyelvem! :) Tack för svaret!

    SvaraRadera
  4. Vad som fake audemars piguet gjorde att denna modell stod ut var dock det enkla faktumet att Bulova beslutade att trycka “666 fot” på fake panerai ratten (vilket inte bara var lite mer än de flesta av sina 600 fot vattenbeständiga konkurrenter hade att fake hublot erbjuda, men det ledde också till smeknamnet "Devil Diver", som - om du tänker på det - låter mycket mer spännande än fake seiko "Snorkel"). I kombination med en roterande ram med svarta och röda sektioner, applicerade rör fyllda med lysande fake rolex material och en väskekonstruktion som ofta finns i dykklockor från den perioden tjänade “Devil fake Rolex Diver” sig lite av en kult efter sitt alter ego och dess mer överkomligt pris. Och tack och lov använde Bulova också rolex replica andra meddelanden för att sälja klockan, till exempel, ”Denna Bulova Oceanograf är designad för rolex kopia mannen som är väldigt modig. Eller lite galen. ”

    SvaraRadera