lördag 26 december 2009

Annandagsintelligens
Vilsamma juldagar, samt fina och användbara och lagom många julklappar. Hjärnan känns dock som om den består av Janssons frestelse, varför jag kommer att tänka på... intelligenstester.

När jag var en vässad tolvåring gjorde jag tillsammans med en likasinnad kompis frenetiskt uppgifterna i två intelligenstest-böcker, en röd och en grön, som stod i alla bokhyllor på den tiden; jag tror de hette "Är Ni intelligent?" Vi var båda så extremt motiverade att vi uppnådde mycket höga poäng, intelligenskvoter kring 148.

Då jag för ett par år sedan råkade på ett liknande test i en tidning visade sig min IQ vara nånstans kring 70, antagligen för att jag upplevde uppgifterna som poänglösa och började tänka på andra, intressantare saker. "Intelligenstester är nog inte din starka sida men du har säkert många andra trevliga egenskaper" läste jag bredvid mitt resultat.

Efter ett liv där jag, i tur och ordning, fåfängt försökt lära mig måla som Leonardo da Vinci, lära mig ungerska flytande, förstå alla aspekter av Objektsrelationsteorin och varit väldigt sugen på att plugga hindi, har jag äntligen förstått värdet, i MITT liv, av att vila ibland - kanske så fort upptäckarivern förvandlas till hopbiten prestationsstress. Nyfikenhet, vetgirighet och upptäckarlusta är verkligen roliga egenskaper som gör livet rikt. Men aldrig mer tänker jag gå med på att inordna mig i någon annans definition av "intelligens".

Se nu bara på den resoluta musen på bilden ovan. Den har fattat ett och annat. Jag är säker på att den är bra på att sy balklänningar också....

3 kommentarer:

 1. Det du skriver - att du velat lära dig ungerska flytande - gjorde mig nyfiken: vad har du för kopplingar till Ungern?

  SvaraRadera
 2. Låt oss säga att det var av romantiska skäl... kul att du läser blogg under juldagarna förresten...
  Viszlát! (Beszélsz Magyarul? Elfelejtettem majdnem minden szót.)

  SvaraRadera
 3. Szia Inger!
  Igen, beszélek, az anyanyelvem! :) Tack för svaret!

  SvaraRadera