onsdag 20 januari 2010

Boktips: Oryx and CrakeSom vi har märkt: decennieskiften är listornas tid. Istället för en "rangordnad" lista hade jag kortfattat tänkt tipsa om de boktitlar som dyker upp i minnet när jag tänker tillbaka. Idag: Oryx and Crake av Margaret Atwood, en framtidsdystopi som griper tag (man kan säga att den tillhör samma genre som de betydligt mer omtalade Brave New World (Huxley) och Fahrenheit 451 (Ray Bradbury).

Atwood är, tycker jag enastående i sitt sätt att kombinera pålästhet OCH övertygande fantasi (inom psykologi, sociologi, naturvetenskapliga ämnen, you name it) med drivet berättande och mänskligt engagemang. Hennes humor kan kännas bitande men blir aldrig någonsin cynisk eller distanserad - det märks att hon VERKLIGEN bryr sig om och värnar om människovärde och mänsklig gemenskap.

Humor, ja - jag vet att den här boken är översatt men den som gillar att läsa på engelska läser den med fördel på originalspråk; bl. a på grund av driften med reklamslogans o dyl, som torde ha varit svår att återge på svenska.

Det tar ett tag innan man greppar den värld som skildras i boken, berättelsen liksom mjukstartar - men sen är man fast. Åtminstone jag.

Hinner bara med en titel idag, återkommer så småningom med flera tips...

7 kommentarer:

 1. En av de största läsupplevelserna för mig de senaste åren! Hennes associationer är enkla med oerhört effektiva. Som när hon beskriver att en infekterade fot är som en korv: varm och fylld med malet kött. En sådan bild är svår att släppa.

  SvaraRadera
 2. Hupps... hoppas folk fortfarande vill läsa boken nu...

  SvaraRadera
 3. Fiat lär nog inte vilja göra det...

  SvaraRadera
 4. Någon får markera fotdelen innan jag läser den, eftersom att det övriga i beskrivningen låter som något jag skulle kunna fastna i. Dock inte på originalspråk.

  SvaraRadera
 5. Jag på vilken sida det står, på den högra en bit fram. Du kan få låna boken av mig.

  SvaraRadera
 6. Nämen! Just idag tänkte jag ju på att jag vill läsa Oryx and Crake, och The Handmaid's Tale, inom den närmsta framtiden. Bra att få läsa ett positivt omdöme om den! Jag tycker om att få läsa om fler böcker än bara de senast utkomna.

  SvaraRadera
 7. De böcker av Atwood som jag har läst är blott två, och det var ett bra tag sedan, men jag minns att jag tyckte om dem: Robber Bride och Cat's Eye.

  SvaraRadera