lördag 5 februari 2011

Min stränga datorSehär bjussar man på en bild ur författarverkstaden. Ibland är det påfrestande att sitta och skriva in. Jag har skrivit in sjuttiotvå sidor. Till saken hör att min dator är ganska sträng och beskäftig av sig. Den har åsikter om såväl min disponering som min språkbehandling och bruket av tecken. Den tycker INTE att man bör använda sig av enkla citationstecken. Det påpekar den genom att lägga in vågiga gröna linjer i texten. Dessutom anser den inte att man kan byta rad utan att ha dubbelt radavstånd. Jag får tvinga den (fler gröna understreckningar). Vidare får man inte hitta på egennamn som inte finns och dessutom ser ut som substantiv med stor bokstav. Felstavat! anser datorn harmset och lägger in en RÖD vågig linje under VARJE omnämnande av en av mina huvudpersoner med påhittat namn. Jag har aldrig gått någon datakurs. Jag kommer troligtvis aldrig att hinna gå en. Bara att fortsätta kampen.

6 kommentarer:

 1. Hahaha Skriv på pergament istället! Eller -snilleblixt- gå upp och ändra inställningarna i redigera-menyn. :)

  SvaraRadera
 2. Vad använder du för skrivprogram?

  SvaraRadera
 3. Hmm... men du kan ju stänga av autostavningskontrollen om du vill. Kanske vore en idé?

  SvaraRadera
 4. Om du använder word (eller ett derivat därav) brukar det finnas Format uppe i menyn, under Format finns Paragraf, om man öppnar det så brukar där finnas en ruta som man måste klicka i där det står att man inte vill att stycken med likartad text ska separeras av blankrad vid radbyte.

  Det tog mig en evighet att hitta den, men eftersom jag ställer om både den och tabben varje gång jag öppnar ett nytt dokument har jag vant mig lite. Finns säkert fler finesser, som att skapa ett defaultdokument med de inställningar man vill ha, men jag är inte savvy nog för dem.

  SvaraRadera
 5. Jo...eh... jag har Word och jag ska väl försöka orientera mig lite där i "Format". Problemet är att jag alltid brukar ställa till med något oförutsett när jag försöker ändra nåt. Jag tror minsann jag får ta och bjuda min datakunniga guddotter på middag. Fast först måste jag nog eh... städa... eh... Tack för ert engagemang!

  SvaraRadera
 6. (Ska inte skriva ett enda ynka ord om inställningar i Word eller nåt förnumstigt om datorkurser, har tidigare arbetat med att ta fram kursmaterial till dylika kurser:P)

  Däremot vill jag bara säga att jag är löjligt förtjust i författarhem och deras skrivbord så detta var lite av en treat, tack för titten;)
  /U

  SvaraRadera