torsdag 26 augusti 2010

Heja Nike!!!!Ibland blir man imponerad. Och entusiastisk. Jag har just lyssnat på en demo med sångerna till den planerade cd´n Protest! (12 nyskrivna protestsånger med Nike Markelius och Röda Orkestern).

Upplägget: (se även bloggpost 6 aug "Mitt bidrag till valrörelsen" där även Nikes demoskiss/mobilvideo finns) Nike beställde alltså texter av flera svenska författare - bl a mig - som skulle handla om samhällsklimatet i Sverige nu.

Och resultatet är, redan i demoform, intelligent, musikaliskt njutbart, poetiskt och politiskt samtidigt på ett sällsynt lyckat sätt. Träffar lyssnaren omväxlande i hjärtat och maggropen. (Nike har för övrigt själv erfarenhet av att hamna "utanför" i rådande sjukpolitik; läs gärna den upprörande beskrivningen på www.etc.se/29341/att-ramla-mellan-stolarna/ - inte precis den enda liknande situation man har hört talas om, tyvärr.)

Texterna (alla de följande tonsatta av Nike): "En natt med Palme" (Mian Lodalen/Mimmi Malmer), "Allas lilla piga" (Katarina Mazetti), "Chansen i ruljangsen", "Mörka gömma", "Den blåa handen tar" ( texter av Nike själv), "Landet där bonusen blommar"(Nils Claesson), "Falsk profet" (Carsten Palmaer), Vandringsråttorna (av Heinrich Heine i övers av Carsten Palmaer), och "En ändlös refräng" (Amanda Ooms). Plus mina låtar "Utanförskap blues" och "Vad ska barnen ärva?" (miljölåt).

Ett par fler texter av andra författare kan komma till dessutom.

När jag hörde Mazetti/Markelius låt "Allas lilla piga", t ex, skrattade jag oavbrutet åt formuleringarna samtidigt som det kändes som om jag ville gråta över lägesrapporten...

Nike och Röda Orkestern spelar på Allsång mot Alliansen i Vitabergsparken 5/9 kl 17 00, på Rival 12 sept är de också med, och på Miljöpartiets dag i Kungsan 18/9 samt i Skärholmens bibliotek 30/9. Skivsläppet planeras till maj 2011.

Jag tycker, glatt häpen, att det här materialet är minst lika bra som den bästa "protestmusiken" från 60-70-talet! Ett rätt unikt material i dagens läge. Och jag tror att det kommer att kunna nå en stor och entusiastisk publik. Jag håller tummarna för spelningarna och för en stark och lyckad skivproduktion; pengar är på väg från skilda håll men må det regna mer! Pengar alltså...

Glada om än, sen en tid, något förkylda hälsningar från Tant Inger, som gläds över kontakten med en av fd Tanterna Strul (Sol, Fuzz, you name it).

1 kommentar: