söndag 18 juli 2010

Sturm und DrangVar i ateljén för att vattna och passade då på att leta efter gamla vampyrbilder från tonåren, men misstänker att jag har förpassat de mapparna till vinden (där det är ännu hetare). Dock hittade jag några lite senare bilder från tjugoårsåldern, då jag mest intresserade mig för ödesdigra motiv (det ovan föreställer Orfeus som spelar för Hades och Persefone i Dödsriket).Och här ovan har vi ängeln som körde ut Adam och Eva ur paradiset. Nedan dansaren (i Ryska Baletten) Nijinskij, som jag var starkt fascinerad av och målade flera bilder av, denna ska föreställa honom i "Le Pavillion d´Armide".Men dessa bilder är ju redan förhållandevis "duktiga" och städade. Jag bebodde dåförtiden min första lilla lägenhet i det område av Vasastan i Sthlm som kallas "Sibirien", och porten var belägen mitt emellan ett köttlager och en porrvideobutik. Lägenheten hade jag efter en interrailresa i Italien, där jag och min kamrat besökte renässansslott, målat i mörkrött (korridoren), mörkblått (badrummet) och mörkbrunt (kokvrån). Tanken var att dessa grundfärger skulle förses med ornament och grotesker à la renässans, men det blev aldrig av. Där satt jag och lyssnade på Mahler, Schönberg, Orff, Stravinskij och andra storheter och prenumererade på Dance Magazine och tecknade noggrant av bilderna i den för att lära mig anatomi. Mina kläder beställde jag från Ellos postorder och de var oftast svarta.

3 kommentarer:

  1. Underbar inblick i ditt tonårs- och ungdomsmåleri. Känner igen mig. Och på nåt sätt beror det nog på de böcker jag läste och älskande som typ tonåring... Missne och Robin, Juliane och jag, hm, hm.

    SvaraRadera
  2. Tack för glimtarna från ditt förflutna! Jag tycker mycket om de här bilderna, och den här ungdomliga känslan jag får av att "allt är möjligt, vad skall jag göra, se på mig, se allt jag kan". Och även om jag som snäll ung flicka levde mer stillsamt (innan jag kom till universitetet) minns jag hur jag längtade till en lägenhet med färger och kreativitet i varje vrå. Och ett konstnärligt uttryck i mitt eget liv.

    SvaraRadera
  3. Jag vet var vampyrbilderna är...

    SvaraRadera