fredag 11 juni 2010

Blixtvisit i Götet


Avlade alltså igår en blixtvisit i Göteborg. På vägen till Operan hade jag nöjet att beskåda det nytillkomna sextio meter höga pariserhjul, som är stadens nya tilltänkta turistmagnet (ett bra sätt att använda kulturpengar enligt sittande kommunalpolitiker). Just den dagen såg det dock mycket tomt ut i gondolerna, men turistsäsongen har ju inte startat. Byggnaden man vagt kan skymta i bakgrunden är förstås Göteborgsoperan, fordomdags en rätt ståtlig byggnad men nu liksom hukande i skuggan av Fortunas (?) jättelika hjul.

Mötet med operachefen Lise-Lotte Axelsson blev givande och entusiastiskt men man ska tydligen inte ropa "hej" än (vilket jag hade gjort lite för tidigt, så glöm tillsvidare allt jag skrivit!) Ett beslut om produktionen kan tas först i höst tydligen.

Dålig ekonomi... mest på grund av regeringens syn på artisternas framtida pensioner såvitt jag förstår - hur det hänger ihop har jag dock inte riktigt lyckats få grepp om. Tydligt är dock att den dåliga ekonomin avspeglar sig på alla håll, till exempel i personalmatsalen...

Men man kanske inte ska skämta fånigt om riktigt sorgliga saker, som t ex hur löst diverse kulturföreteelser (även institutionsteatrar!) tycks sitta i dagens läge. Bäst att trösta sig med de fina klippdockor jag såg i skylten till en BOKhandel i Nordstan. När man känner sig lite nere och känner ett litet sug efter kultur, kan man sitta och syssla med dem. I pariserhjulet.ps (för alla eventualiteters skull) Självklart förstår jag att skyltarna i matsalen inte har något med operans ekonomi att göra. Jag kunde bara inte motstå....fotofingret slog till...

2 kommentarer:

  1. Fantastiska skyltar. Litet kärv humor, litet hårda tag, litet av den där inkluderande-exkluderande stämningen jag inte älskar med västra Sverige. Men för operans skull kommer jag nog att ta mig till Gbg någon gång i år.

    SvaraRadera