måndag 10 januari 2011

Skrivprocess mmJo... eftersom Utblickaren (i kommentar till Trettondagsafton) undrar över min skrivprocess. Nej, för mig är det motsatsen till jobbigt att skriva för hand i små anteckningsböcker. Där är jag som en pavlovsk hund, skrivandet är kopplat till penna-i-handen (minns att jag är född på femtiotalet). Dessutom tycker jag om det opretentiösa skissartade i tekniken. Nu lämnar jag varannan sida (vänstersidan av uppslaget) blank så att jag kan föra in tillägg och kommentarer.

Skönast är att skriva i sängen en liten stund på morgonen, eller på tåg. Varje gång jag börjar med texten igen efter ett aldrig så kort uppehåll, läser jag igenom ungefär fem sidor av det jag skrev sist, och då sätter fantasin igång så jag kan komma vidare. Hinner jag inte fullfölja det idésjok som breder ut sig i fantasin, gör jag anteckningar om det tills nästa gång jag hinner sätta mig och skriva. Just nu har jag dessutom det egendomliga tillägget till processen att jag ibland sitter och virkar ett par varv, och låter ideerna komma. Jag håller sällan på och skriver mer än en halvtimme - timme i stöten. Åtminstone inte så tidigt i processen (har hunnit ungefär sextio sidor (omräknat i tryckta sidor)

-------------------------------

Bilden ovan föreställer en säregen limegrön Amaryllis (höll på att skriva Ansjovis, jag är lite outsövd) som jag fick tidigare i vintras. Jag har ju fått några nya följare som intresserar sig för trädgård (mm). Och jag är lite ledsen att min blogg har tappat lite av det "sting" som den hade när jag la mer inspiration på den. Planerar att föra in några tips om gamla inlägg, dels om existentiella frågor, dels med foton av natur och blommor.

Nedan en bild av två dansande snöpersoner, som jag träffade i en skogsbacke för ett par dar sen.

9 kommentarer:

 1. Intressant med skrivprocess. Jag blir inspirerad, låter som ett skönt opretto sätt att skriva på. Gott nytt år!

  SvaraRadera
 2. ROTFL@ 'ansjovis'! Jag tycker inte alls att din blogg har tappat stinget, det är mysigt när du pratar och plåtar. Men det var bra i början också:) Det enda som är dåligt är jag, på att kommentera. Men du finns i min Google Reader, så, läser gör jag.

  Såg/hörde dig förresten på Medborgarplatsens bibliotek för någon månad sedan. Jag satt vid ett studiebord några trappor upp och plötsligt var det ett författarsnack igång där nere, och det var du och *ehum host glömt vad hon hette*. Ville inte braka nerför trapporna, mitt-i, med alla mina böcker och pennor och muggar och sjalar och block, men jag ställde mig upp och lyssnade så om du såg ett fejs som svävade fritt just under taket, ja då var det mitt. Bra snack tyckte jag, och du kändes lite beskyddande (på ett fint sätt) mot debutanten. Han som ledde samtalet var ju också ett fynd. Och nu har jag glömt vad han hette, också... jo, Stefan Ingvarsson!

  Hoppas taxen mår bra och nu är glad som en lax (eller som en ansjovis) efter sin svacka i höstas.

  Anyhoo... med denna långa kommentar ville jag ha sagt att jag gillar din blogg, fastän jag är dålig på att kommentera. Keep up the good work.

  SvaraRadera
 3. (PS du har ganska "stränga" inställningar på kommentarsfunktionen, vet du om det. Kan nog göra att en del som skulle vilja kommentera väljer att avstå, hellre än att skaffa Google-konto, blogg osv.)

  SvaraRadera
 4. Tack a och Catharina för kommentarer (min mor brukade använda uttrycket "gå med håven" när man fiskade efter stöd/beröm, det känns som om jag fick något i den!) Jo, jag har hört från flera att det är svårt att kommentera. Å andra sidan innebär det ju att bloggaren har lite koll på kommentatorerna, oftast kan spåra dem osv. Vilket ju känns lite betryggande i cyberrymden... Nu ska jag klottra lite i mina små anteckningsböcker! God fortsättning!

  SvaraRadera
 5. Pps debutanten heter Terese Bohman och är annars kulturjournalist. Jag ser fram emot att läsa hennes bok som ligger i min hög.... Och Stefan Ingvarsson är verkligen trevlig smart och stimulerande att ha att göra med, ja. Såna kulturprogramledare borde vi ha på TV....

  SvaraRadera
 6. Ja! Då skulle till och med jag sätta på teven. Som jag köpte begagnad 1989 och som min systerson bara väntar på skall explodera i ansiktet på mig;-)

  SvaraRadera
 7. Tjusig amaryllis och limegrönt känns som en given januarifärg(synestesi). Fyndade själv tre ansjovislökar strax efter nyår för 19 kr styck!

  Intressant läsning om din tidiga skrivprocess. Gissa om jag har följdfrågor. Ska försöka hålla mig... Men jag är nyfiken på hur många timmar du totalt lägger ner på anteckningar och hur du gör med research mm.
  Om du gör ett uppföljningsinlägg så glöm inte länka till ditt tidigare inlägg. (Ett sökordsoptimerings-knep har jag läst).
  /U

  SvaraRadera
 8. Inger, jag älskar din humor. Ansjovis! :-) Jag gillar ditt sätt att skriva över huvud taget, jag är helt enkelt ett fan! Och så känner jag igen mig, jag gillar också att skriva för hand i en anteckningsbok i sängen. Det är så mysigt och skönt. Och texten bara kommer, alldeles av sig själv, när det vill sig.

  SvaraRadera